Endonezya, Akıllı Telefon Üreticileriyle Sert Oynuyor
Endonezya, Akıllı Telefon Üreticileriyle Sert Oynuyor
Endonezya Hükümeti 4G telefonlara dönük bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Haziran ayında tamamlanıp 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemenin, 4G teknolojisini içeren ürünlerin ülkede satılabilmesi için belli bir oranda yerli katkı sağlanmasını şart koşacağı bekleniyor. Ayrıca, yerli katkının yaklaşık beşte birinin Ar-Ge faaliyetlerinden kaynaklanmasının zorunlu tutulması, böylece ülkede tasarım geliştirme merkezlerinin açılmasının zorunlu hale getirilmesi bekleniyor.
Endonezya Başkanı Joko Widodo’nun Endonezya’yı tüketen bir ülkeden üreten bir ülkeye dönüştürme girişimi kapsamında, 2014 yılında akıllı telefon ithalatçılarına yerli üretim şartı getirilmişti. Bu düzenlemelere göre, yerli üretim şartını sağlamayan ithalatçıların lisansları başlangıç süresine göre 2016 veya 2017 yılında geçerliliğini yitirecek. 2014 yılında, Samsung Electronics dâhil 15 firma ülkede üretime başlamak için başvuruda bulundu ve Samsung Electronics Jakarta yakınlarında bir üretim merkezi açtı.
Endonezya İletişim Bakanı Rudiantara, Endonezya’nın yıllık telefon ithalatının 3 milyar dolar olduğunu, ülkenin cari açığının azaltılabilmesi için 600-700 dolar değerindeki bir telefonun 250-300 dolarının Endonezya’da kalması gerektiğini söyledi.
Polytron isimli Endonezyalı bir firma yetkilileri, 2014’teki düzenlemeler nedeniyle üretimini Çin’den Endonezya’daki Kudus şehrine taşıdığını, bunun üretim maliyetlerini %50 artırdığını, hâlihazırda yerli katkı oranlarının %35 olduğunu, yasal düzenlemede düşünülen oranın %30 olduğunu fakat Hükümet ile görüşmelerinde kendi katkı oranlarını %40’a yükseltebilirlerse yasal düzenlemenin de %40 düzeyinde olabileceğinin ifade edildiğini kaydetti.
ABD Ticaret Ofisi, düzenlemeleri eleştirdi ve Endonezya’nın DTÖ yükümlülüklerine aykırı olduğunu belirtti.
Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.