Uruguay’da Öne Çıkan Ekonomik Gelişmeler (23-27 Mart 2015)

Uruguay’da Öne Çıkan Ekonomik Gelişmeler (23-27 Mart 2015)

By: Bülent Balyemez

Uruguay’da Öne Çıkan Ekonomik Gelişmeler (23-27 Mart 2015)

1. IE Business School tarafından hazırlanan “Panorama of the Spanish Investment in Latin America”da yer alan bilgiler çerçevesinde, Uruguay, 2015 yılında İspanya’nın yatırımlarını artırmayı hedeflediği Latin Amerika ülkeleri arasında yer alıyor. Araştırmaya dahil olan 61 firmanın %74’ü yatırımlarını artırmayı, %6’sı azaltmayı, %20’si yatırım seviyesini muhafaza etmeyi planladığını belirtirken, yatırımların yönelmesi öngörülen ülkeler arasında Meksika, Kolombiya, Peru, Brezilya ve Küba’nın ön plana çıktığı belirtildi.

2. 1 Mart 2015 itibariyle görevi devralmış olan Cumhurbaşkanı Tabaré Vázquez’in, ülkenin ekonomik durumunu beklediğinden daha kötü bulduğunu ve bölgesel ekonomik durgunluktan dolayı ekonominin gidişatı hakkında endişeli olduğunu ifade ettiği haberlere yansıdı.

3. Uruguay Pesosu’nun ABD Doları karşısında değer kaybetmesine bağlı olarak yatırımcıların Dolara yöneldiği ve Peso cinsinden yatırım yapmaya devam etmek için yatırımcıların Ekonomi Bakanlığı’n dan faiz oranlarını yükseltmesini talep ettikleri belirtildi.

4. Merkez Bankası tarafından yayımlanan rapora göre Uruguay ekonomisinin 2014 yılında %3.5 oranında büyüdüğü ve söz konusu oranın, Hükümet’in %3 düzeyindeki büyüme öngörüsü ile paralel olduğu açıklandı. Raporda, büyük ölçüde ticari hizmet faaliyetlerinin azalmasından dolayı perakende, bakım-onarım, restoran ve otel sektörlerinde büyüme kaydedilmediği, ayrıca, mesken inşaatlarında piyasanın doyma noktasına ulaşması nedeniyle inşaat sektöründe de büyüme gözlenmediği, ancak belirtilenler haricindeki hemen tüm sektörlerde büyüme gerçekleştiği ifade edildi.

5. Uruguay’ın kamu mülkiyetindeki petrol ve doğal gaz firması ANCAP’ın, 11-12 Haziran 2015 tarihlerinde ülkenin başkenti Montevideo’da gerçekleştirilecek ve 2009 yılından bu yana konuyla ilgili olarak önemli gelişmeler kaydeden bölgenin potansiyelinin ele alınacağı uluslararası bir toplantıya iştirak edeceği duyuruldu.

6. Uruguay Dışişleri Bakanı Rodolfo Nin Novoa, Mercosur’u kuran Asunción Anlaşması’nın  24üncü yılı vesilesiyle düzenlenen “ eğitim” konulu konferansta yaptığı konuşmada, esasen dünya ticaretinin yarısını teşkil eden tercihli ticaretin sadece %1’ine dahil olan Mercosur’un, global ticaret akışının dışında kalmış olduğunu dile getirdi.

7. Ulusal İstatistik Enstitüsü INE tarafından açıklanan verilere göre, yoksulluk sınırında yaşayan nüfusun oranı 2014 yılında %9.7 düzeyinde gerçekleşerek bir önceki yıla kıyasla %1.8 oranında azaldı.